Bányai Krisztián új kutatócsoportot alapíthat a Lendület programban

lendület_banyai_k.jpgA korábbinál lényegesen több pályázat érkezett a Magyar Tudományos Akadémia 2011-ben harmadik alkalommal kiírt Lendület Fiatal Kutatói Programjára. Az elmúlt évben huszonkét jelentkező volt, az idén már száz - jelentette be Pálinkás József, az MTA elnöke. Az idei nyertesek többnyire olyan kutatók, akik az orvostudományokban vagy a fizikában mozognak otthon, de egy ökológust, egy őslénykutatót és egy nyelvészt is támogat az akadémia. A sikeres programot idén egyetemekre is kiterjesztették.
A pályázatok elbírálása két szakaszban történt, a zsűri először anonim pontozással rostált, majd megbeszélte, hogy a legtöbb pontot kapók közül kik kapjanak támogatást. A zsűri tagjai neves tudósok, kutatóintézet-vezetők voltak, többek között Balázs Ervin, Falus András, Lovász László é Perczel András. A Lendület nyertesei ötéves ösztöndíjat kapnak, de ha kutatásuk eredményesnek bizonyul, végleges állást és kutatócsoportot is kaphatnak.
Kutatóintézeti nyertesek között üdvözölhetjük kollégánkat Bányai Krisztiánt.
Bányai Krisztián harmincöt éves virológus az MTA Állatorvos-tudományi Kutatóintézet tudományos főmunkatársa. A kutató az ember és a különböző állatfajok fertőző betegségeivel foglalkozik majd a programban. A kórokozó vírusok és mikroorganizmusok sokféleségére irányuló felméréseket végez, az újonnan leírt mikrobák kóroki szerepét tisztázó vizsgálatokat folytat, és a tervei között szerepel egyes betegségek kialakításában szerepet játszó kórokozók azonosítása is. A fiatal virológus eredményei hozzájárulhatnak új diagnosztikai módszerek kifejlesztéséhez, hosszú távon utat nyithatnak a megfelelő kezelési lehetőségek és megelőzési stratégiák tervezése és alkalmazása előtt. ─ Óriási bizalmat előlegeztek meg nekünk a pályázat elbírálói azzal, hogy új kutatási témák megvalósítására kaptunk lehetőséget ─ mondta a munkatársai nevében is szóló Bányai Krisztián. A kutató hangsúlyozta, hogy sok munka áll előttük, de mindent megtesznek terveik sikeres megvalósításért.